KASZUBSKIE MIODY: PYŁEK KWIATOWY 500G Zobacz większe

KASZUBSKIE MIODY: PYŁEK KWIATOWY 500G

02398

KASZUBSKIE MIODY

Nowy produkt

KASZUBSKIE MIODY: PYŁEK KWIATOWY 500G

Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

34,55 zł

34,55 zł za szt.

Więcej informacji

KASZUBSKIE MIODY: PYŁEK KWIATOWY 500G

Zastosowanie:
►  górne i dolne drogi oddechowe,
►  serce i układ krążenia,
►  układ nerwowy i stres, działa rozkurczowo,
►  pomocny w chorobach serca i układu krążenia,
►  schorzenia przewodu pokarmowego.

Miód jest produktem o zróżnicowanym składzie chemicznym. Zależy on w dużym stopniu od rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź.
Miód zawiera niewielką ilość witamin. Zależy to głównie od obecności pyłku kwiatowego i mleczka pszczelego. W miodzie występują zazwyczaj witaminy z grupy B w tym B1, B2, B6, C, A, kwas foliowy, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy.

W miodzie znajduje się najwięcej potasu (do 4 mg/g), fosforu, magnezu i wapnia. W nieco mniejszej ilości występuje żelazo, krzem, siarka, miedź, fluor, cynk i mangan. Spośród innych ważnych biopierwiastków miód zawiera: kobalt, molibden, chrom i jod. Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Pszczoła pobiera poszczególne ziarna i zlepia ze sobą, tworząc kulki wielkości ziaren prosa. Przenosi je do ula w tak zwanych koszyczkach na tylnych nóżkach.
Pyłek zawiera w swym składzie 14 % kwasów organicznych, w tym linolowy i arachidowy, około 30 % węglowodanów, tłuszcze, a ponadto witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, i H, minerały (makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni,Si ) oraz pełen zestaw aminokwasów. W pyłku stwierdzamy dużo różnych enzymów, między innymi inwertazę, katalazę, pepsynę, trypsynę, lipazę, laktazę i inne. Dzięki temu, wielokrotnie przewyższa on wartość białkową mięsa wołowego czy wieprzowego. Oprócz wartości odżywczych, ma przede wszystkim właściwości antybakteryjne oraz wpływa na procesy metaboliczne jak i reakcje odpornościowe.

Właściwości lecznicze:
► dolegliwości jelitowe ( uporczywe zaparcia oraz przewlekłe biegunki )
► wykazuje działanie regenerujące i odtruwające (wirusowe zapalenie i toksyczne uszkodzenia wątroby )
► skutecznie pomaga chorym w rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego
► w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego (człowiek przestaje być nerwowy, rozdrażniony, nie wybucha łatwo gniewem )
► wzmaga odporność organizmu na choroby dróg oddechowych i przeziębieniowe
► stosowany w chorobach nowotworowych ( białaczka ) powodował zmniejszenie nasilania się ataków bólowych oraz poprawę samopoczucia, a w niektórych przypadkach, nastąpiło zahamowanie gwałtownego przebiegu choroby
► jest skuteczny w osłabieniu i dolegliwościach starczych
► zapobiega wypadaniu włosów i polepsza ich wzrost
► ogranicza i hamuje miażdżycę
► powoduje znaczny przyrost liczby krwinek czerwonych, hemoglobiny i poziomu żelaza we krwi u dzieci i dorosłych
► poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, co podnosi sprawność umysłową
► zarejestrowano wiele przypadków polepszenia wzroku
► daje pozytywne efekty w leczeniu prostaty ( chorym mężczyznom powyżej 40 lat zaleca się regularne przyjmowanie pyłku, ponieważ w razie zaprzestania przyjmowania może nastąpić nawrót choroby )
► obniża poziom cukru we krwi
► poprawia gładkość skóry i nadaje jej elastyczność
► konsumowanie pyłku poprawia spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u kobiet oraz zapobiega poronieniom. Stąd też odgrywa on dużą rolę w neurohormonalnej regulacji procesów płciowych.

Kuracja pyłkowa
Kurację pyłkową najczęściej zaleca się przeprowadzić dwa razy w roku; jesienią aby „dożywić” organizm w niezbędne składniki przed zimą oraz drugi raz na wiosnę, gdy kończą się w organizmie nagromadzone jesienią zapasy. Kuracja trwa 2 – 3 miesiące, później 2 –3 miesiące przerwy i ponowne zażywanie pułku przez 2 – 3 miesiące.

Przeprowadzając kurację pyłkową należy spożywać go codziennie najlepiej na czczo:
- w pierwszym tygodniu 15 g dziennie ( najlepiej rano )
- w następnych tygodniach po 30 g dziennie ( 15 g pół godziny przed śniadaniem i 15 g przed kolacją ).
Łyżeczka od herbaty = 5 g

Dzieciom do lat 10 podawać 1/3 tej dawki, a dzieciom w wieku 10 – 15 lat - ½ dawki dla dorosłych, może być po jedzeniu.

Porcję pyłku (można go zmielić) należy zalać ½ szklanki wystudzonej przegotowanej wody, dodać łyżeczkę miodu, zamieszać i zostawić na kilka godzin.
Płyny zimne są gorzej wchłaniane, toteż wskazane jest przed wypiciem napój lekko podgrzać, lub dolać ciepłej wody. Do smaku można dodać soku.

Uczuleniowcy na produkty pszczele mogą zażywać odżywkę pyłkową, ale pod warunkiem, że zaczną od minimalnej ilości (np. na końcu noża), co parę dni zwiększając dawkę aż do właściwej normy. Po 1 –2 miesiącach wznowić zażywanie. Są doniesienia o wspaniałych rezultatach leczenia uczuleniowców pyłkiem. Zaleca się im w czasie kuracji zażywanie wapnia (np. picie mleka).
Cierpiący na katar sienny nie powinni obawiać się kuracji pyłkowej. Katar ten jest zwykle powodowany pyłkami roślin wiatropylnych. Powierzchnia ich pokryta jest skrzydełkami, one to drażnią błony. Odżywka pyłkowa zaś pochodzi z roślin owadopylnych i nie oddziałuje drażniąco na błonę dróg oddechowych.
Oczywiście w razie wystąpienia objawów uczulenia, należy przerwać kurację.

Przechowywanie pyłku
Pyłek na wolnym powietrzu bardzo szybko może ulec zepsuciu. Bywa atakowany przezgrzyby i pleśnie oraz rozkruszka, motylicę i inne owady. Toteż pyłek należyprzechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach w temperaturze 10 ÷ 20 oC oraz ciemnych pomieszczeniach !!!

Aby kuracja była skuteczna musi być stosowana regularnie !!!

Opinie

Napisz opinię

KASZUBSKIE MIODY: PYŁEK KWIATOWY 500G

KASZUBSKIE MIODY: PYŁEK KWIATOWY 500G

KASZUBSKIE MIODY: PYŁEK KWIATOWY 500G

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: